Egészségesnek maradni jobb, mint meggyógyulni.

NaturalHelp Complex méregtelenítő és béltisztító

NaturalHelp Complex méregtelenítő és béltisztító

Színes étkezés előnyei

2014. szeptember 29. - navera24

Sárga étel hatóanyaga a béta karotin:

 

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szük­ségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban.

Az A-vita­min számos szempanasz kezelésében segíthet, véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Részt vesz az ellenanyag-aktivitással rendelkező fehérjék, az úgynevezett immunglobulinok képzésében. A májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet.

Gyorsítja a növekedést és a csontfejlődéstVédi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálka­hártyáját. Tüdőtágulat és pajzsmirigy-túlműködés esetén is jó kiegészítő hatóanyag. Külön figyelmet érdemel a béta-karotin a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt.

A daganatos betegségeket megelőző hatása azon alapul, hogy a rákkeltő tulaj­donságú anyagcsereterméket vagy a külvilágból a szervezetbe került anyagok átalakulási termékeit ártalmatlanabb szerkezetű vegyületekké alakítja át.

A kutatók szerint az A-vitamin azért véd a ráktól, mert elősegíti a sejtdifferen­ciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek vad, differen­ciálatlan növekedését.A cink pedig az A-vitamin forgalmát szabályozza a sejtekben.

A béta-karotin ösztönzi az immunrendszer működését is. Nemcsak a daganatos meg­betegedések, hanem az érelmeszesedés ellen is véd, csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát.

Egy tíz éven át tartó amerikai kísérlet bebizonyította, hogy a rendszeresen béta-karotint szedő férfiak körében fele annyi szívbetegség és prosztata rákos meg­betegedés fordult elő, mint a kontrollcsoportban, amelynek tagjai nem kaptak béta-karotint.

A béta-karotin minden zöld növényben megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, as árgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sár­gadinnye és a kajszibarack. Élelmiszereink sajnos gyakran vegyszerrel, környezetkárosító anyagokkal szennyezettek, így nem nyújtanak ideális vitaminforrást.

A sárgarépában például, hacsak nem garantált minőségű, bio termék, gyakran több a kadmium és a nitrát, mint a béta-karotin. Ezért nagy segítséget jelent szervezetünknek, ha tiszta béta-karotinhoz juttatjuk. A túladagolás veszélyétől ez esetben nem kell tartanunk, a béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van.

Zöld ételek hatóanyaga a klorofil:

 

A klorofillt a növények „vérének" is nevezik, mert molekulaszerkezete és kémiai összetétele csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval. Erőteljes természetes méregtelenítő anyag. Antibakteriális hatású. Technikai értelemben nem számít ugyan vita­minnak, mégis ma már széles körben elfogadott nézet, hogy a klorofill fontos része az optimális táplálkozásnak.

A klorofill a szervezetben valóságos belső dezodorként működik. Napjainkban, amikor az ember minden igyekezete ellenére igen erőteljes a környezetszennyezés, különös fontosságra tesz szert a klorofill ama tulajdonsága, hogy segít eltávolítani a testünkben felgyülemlett szennyező anyagokat. Enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen test­szagot, illetve a vizelet és a széklet szagát.

Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr rege­nerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszer működését. Radioaktív sugárszennyezés esetén is segíthet a fogyasztása. A szakiro­dalom beszámolói szerint a klorofill tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása hasznos lehet a középfül fertőzései és gyulladása, a cukorbetegségből adódó láb-szárfekély, különböző fertőző, gyulladásos bőrbetegségek (impetigo), hüvelygyul­ladás (vaginitis) és a méhnyak fertőzései esetén.

Természetes forrásai: a lucerna, a tarackbúza, az alga, a petrezselyem és az árpa.

Piros ételek hatóanyaga a likopin:

 

Mi is az a likopin?

A likopin molekula 40 szénatomot és 56 hidrogénatomot tartalmaz, molekulájában a szénatomok hosszú láncba rendeződnek, aciklikusan, tehát nem ismétlődve. Az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó emelhető ki.

Miben található?

A paradicsom és a piros paprika élénk színéért felelős. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé. Kevesen tudják, de a paradicsom eredetileg sárga színe csak évszázados gondos termesztés eredményeképpen lett piros. Ez azért is fontos, mert bár a zöldségek és gyümölcsök színéért felelős karotinoidok családja igen nagy, a likopin antioxidáns hatású festékanyagot a modern ember szinte kizárólag csak a paradicsomból nyeri.

Mi a szerepe?

A likopin betegségmegelőző (preventív) szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják. Kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható. A magyar lakosság likopin-ellátottságára vonatkozóan jelenleg nincsenek megbízható adatok.
A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de az már tudományosan is kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a szervezet szemmel látható - bőr ráncosodása - és nem látható idő előtti öregedését.

 

Fehér színű ételek hatóanyaga az allilszulfid illetve ajoén:

 

Az allilszulfid hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert illóolaj-aromák átmennek a tejbe. Tavasszal zöldhagymaként fogyasztjuk, ilyenkor hajtatással nagyobb fehér rész elérése a cél. Hosszú ideig tárolható, így egész évben használhatjuk, de szeletelt szárítmányként akár évekig is eltartható. Erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. A fokhagymában lévő ajoén megelőzi a vérlemezkék összetapadását, és csökkenti a vérnyomást.

A kék színű ételek hatóanyaga az antocianin:

 

Lúgosító lila és kék zöldségek, illetve gyümölcsök: vöröskáposzta, lila karfiol, padlizsán, lilahagyma, acai berry, fekete ribizli, feketegyökér, kékáfonya, piros szőlő, szilva, stb.

Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a legfontosabb tulajdonságuk, hogy védik a húgyútakat és az agyat az anyagcsere során keletkező káros savaktól. Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően lassítják az öregedést és fenntartják a légző rendszer egészségét, emellett védelmet nyújthatnak egyes rákos betegségekkel szemben (az Ayuerveda orvoslás szerint az epekövesség kialakulását is gátolják). 

A kék és lila zöldségek és gyümölcsök flavonoidokat, értékes fitonutrienseket és szabad gyök fogó antioxidáns vegyületeket tartalmaznak. berries_sprig.jpg

A bennük található legfontosabb lúgosító tápanyagok:

-    lutein
-    zeaxanthin
-    resveratrol
-    rostok
-    flavonoidok
-    ellágsav
-    kvercetin

Szervezetre gyakorolt pozitív hatások:

-    retina egészségének fenntartása
-    LDL-koleszterin csökkentése
-    immunrendszer erősítése
-    emésztés elősegítése
-    kalcium beépülésének segítése
-    gyulladások csökkentése
-    anti-tumor hatás
-    szervezet lúgosítása

A legtöbb kék és lila zöldség, illetve gyümölcs sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, emellett rost tartalmuk is magas. 

Indol

Legfőbb forrása: vöröskáposzta, lila karfiol. 
Kedvező tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását

Ellágsav

Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.

Antocianidinek

Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák

Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A vizeletet savanyítják, így a húgyúti fertőzések elleni védelemben is nagy szerepük van, valamint az epekövek (többségük koleszerein kő) felpuhulnak, szétmállhatnak rendszeres fogyasztásuk esetében. 

Forrás: 

http://www.vitaminsziget.com/

http://www.hazipatika.com/

http://pirosmedicina.drtihanyi.hu/

http://www.nicelife.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://naturalhelp.blog.hu/api/trackback/id/tr366741427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása